wtorek, 11 lutego 2014

Ciasto kokosowe

Moje wpisy kulinarne pojawiają się bardzo rzadko ze względu na to, że zwykle gotuję proste tradycyjne dania, które wszyscy doskonale znają.
Ciasta piekę bardzo rzadko, bo nie mam do nich talentu. Jednak wczoraj dostałam fajny przepis  na podobno bardzo dobre ciasto, więc postanowiłam spróbować.

Składniki :
Ciasto :
1,5 szklanki cukru
3 jajka
15 dag margaryny
3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
 1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki kefiru
 Krem :
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
pół szklanki cukru
25 dag kokosu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kostka masła
Polecam dodać na górę ciasta polewę czekoladową

Przygotowanie ciasta:
-Margarynę, cukier i jajka utrzeć,
 -następnie dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszać,
 -na koniec dodać kefir i kakao
-Piec w temperaturze 180 stopni ok 1h

Przygotowanie kremu :
-Ugotować 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem, cukrem waniliowym
-dodać wiórki kokosowe i gotować na średnim ogniu ok 20 minut
-dodać masło
-budyń rozprowadzić na połowie szklanki mleka i dodać do gotującej się masy
-wszystko wymieszać i zostawić aż ostygnie.





5 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zapisać przepis bo uwielbiam ciasta, które zawierają kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka:) muszę koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mi się nigdy ciasta nie udają :( buuu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pycha !:) Ja nie mam ręki do ciast ;/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeżeli będziesz mieć ochotę mnie poobserwować na pewno się odwdzięczę.